Het effect van een stabiele bloedsuiker

Zoetigheid, wie is er niet gek op?

Ik wel! Ik ben gek op chocolade, taart, koekjes en zoete toetjes.

Ik leefde op suikers, was een zogenaamde ‘suikerjunk’. Kreeg ik niet op tijd wat zoets dan werd ik trillerig, kon niet meer helder denken. Vulde ik het aan met wat zoets, dan voelde ik me al snel beter, maar dit was van korte duur…

Nu weet ik waarom! Ik dacht dat ik me beter voelde, maar in werkelijkheid zat ik in de achtbaan van suikers, zo eentje die over de kop gaat; hard omhoog, maar ook heel snel weer omlaag; en in het diepste punt, verlangde ik weer naar die piek. Het vraagt enorm veel energie en leidt me af van de dingen die je wilt en moet doen.

 

Van achtbaan naar een minimaal hobbelige lijn…

Die hunkering naar snelle suikers heb ik weten te doorbreken. Het was makkelijker dan verwacht, bijzonder hoe een lichaam dit dus kan.

Hoe? Door de snelle suikers te laten staan en daarvoor in de plaats eiwitten en gezonde vetten te eten en deze aan elke maaltijd (en tussendoortje) toe te voegen.

Bijvoorbeeld door:

 • Noten te eten bij je fruit
 • Avocado, ei, notenpasta, roomboter op je brood te smeren
 • Olijfolie over je soep en pasta saus te sprenkelen
 • Je salade aan te vullen met zalm, kipfilet, ei, peulvruchten, noten en olijfolie
 • Roomboter/kokosboter toe te voegen aan je havermoutpap

Door deze combinaties te maken, zorg jij voor een stabiele bloedsuiker, waardoor je minder snel weer trek (in zoet) hebt. De vezels uit je groente zorgen voor een tragere opname van glucose; wat een piek voorkomt en langer, meer energie geeft. Elke dag extra groente eten is dus ook zeker aan te raden!

Wat levert het op?

 • Meer energie
 • Meer focus
 • Betere stoelgang
 • Hormonaal in balans
 • Sterker immuunsysteem
 • Minder cravings
 • Minder vetopslag

 

Hoe dit kan? Het hormoon insuline is hierbij betrokken. Insuline zorgt ervoor dat de suikers uit je bloedbaan worden opgenomen in je cellen. Maar als er continu een piek is van het suikeraanbod, kan de insuline dit niet aan en kunnen jouw cellen de glucose niet meer opnemen, omdat het insuline het niet in de cel laat. Jouw cellen blijven dus schreeuwen om energie, terwijl er genoeg rond gaat in je bloedbaan. Dit proces kun je alleen doorbreken door minder suikers te gaan eten. Alleen dan worden cellen weer gevoelig en kan de insuline haar werk doen; glucose in jouw cellen laten.

Eet ik dan helemaal geen zoet meer? O zeker wel! Ik geniet daar enorm van. Maar sinds ik me bewust ben van de impact op mijn energie, slaap en darmen, eet ik het niet meer ‘zomaar’ en zo vaak. Want een fijne slaap en fit wakker worden is me meer waard dan (elke avond) een reep chocolade op de bank.

Ook dit is weer een voorbeeld van het belang van een hormonale balans. Is er 1, in dit geval de insuline, uit balans, dan heeft het een groot effect op alle andere processen is jouw lichaam en ga jij allerlei vervelende (vage) klachten ervaren. Wil jij weten of jouw hormonen uit balans zijn? Hoe je de balans kunt herstellen? Hoe jij gezonde keuzes kunt maken en ‘hormoonproof’ kunt eten?

Mail me voor meer informatie of een kennismakingsgesprek!

Ontvang ook de volgende nieuwsbrief met de laatste informatie en tips!

Wacht! Dit wil je niet missen..

Wil jij van mij tips en inspiratie ontvangen, zodat jij meer energie hebt? Jouw hormonen weer in balans zijn? Jij weer geniet?

Vul je naam en email in en ik zal met mijn mails praktische informatie met je delen, waar jij meteen mee aan de slag kunt! 

Wil jij weten of ik jou kan helpen? Laat dan zeker jouw gegevens achter en dan spreken we elkaar snel!

leefstijl coach voor meer energie, vrouwen, hormooncoach, hormoonexpert
Ik ben Femke, leefstijl coach voor vrouwen, verloskundige en moeder

STEL HIER JOUW VRAAG:

Wil jij graag kennis met mij maken of heb je een andere vraag? 

Laat hieronder jouw gegevens achter en ik neem contact met je op!

BLOGS zwangerschap